Na Slovensku už odpradávna prevládajú druhy jedál, ktoré sa tradujú z generácie na generáciu. Niektoré od dávnych čas pozmenili svoje recepty na prípravu, no niektoré ostali nedotknuté a chutia nám do dnes presne tak, ako chutili našim prarodičom.

Typické slovenské jedlá, ktoré pozná každý Slovák sú napríklad jedlá z kyslej kvasenej kapusty, strukovín, bryndze či údeného mäsa.

Azda najznámejšie jedlo sú určite hobliny zo zemiakov zmiešané s bielou, slanou hmotou. Samozrejme nehovoríme o ničom inom ako o bryndzových haluškách. Jedlo, ktoré pokoleniam dávno pred nami pomohlo prežiť hlad a chudobu, si nájde aj dnes veľmi veľa priaznivcov.

Naše národné jedlo – halušky – sa dokonca dostalo aj za Veľkú mláku – USA. Pýtate sa ako je to možné? Jednoducho – dvom Slovákom, ktorí sa sem presťahovali skrsol jedného dňa v hlave veľmi zaujímavý nápad, priblížiť ľudom z druhej strany zemegule, Slovensko. A tak si otvorili reštauráciu, kde ponúkajú okrem iných slovenských špecialít aj práve spomínané halušky a ktoré sa tešia veľmi veľkej obľube.

Tento pokrm je veľmi univerzálny práve preto, že sa dá pripraviť na mnoho spôsobov. Niektorým ľudom chutia pripravené so syrom, či kapustou (známe ako strapačky), no dajú sa pripraviť aj s mäsom, či s lesnými hubami.

To, že bryndza je naozaj rýdzo slovenská potravina značí aj fakt, že okrem halušiek je typické slovenské jedlo aj bryndzové pirohy.

Málokto napríklad vie, že okrem vyššie spomínaných, uzrel svetlo sveta aj sladší pokrm, ktorý si bežne kupujeme na rôznych jarmokoch či festivaloch. Hovoríme o trdelníku. Veľmi vďačná maškrta z cesta s dutým stredom sa dá pripravovať mnohými spôsobmi a s rôznymi príchuťami. Môžete preto nájsť čokoládový, škoricový, vanilkový, či orechový.

okrem Slovenska chutí táto tradičná maškrta odpradávna aj našim susedom Čechom. Prednedávnom sa dokonca táto dobrota dočkala určitého vylepšenia vo forme naplnenia zmrzlinou.

Keď je v niečom dobrom predsa prázdna diera, prečo to nevylepšiť pridaním niečoho ešte lepšieho?